Tips och råd för arbetsföra EU-migranter

Det är aldrig lätt att komma till ett nytt land, speciellt om du vill arbeta och dessutom har en utbildning. Naturligtvis skiljer sig lagar och regler inom varje EU-land, men i och med att vi alla inom Europas gränser tillhör EU, har vi lika stor rätt att arbeta i dessa länder.

Ett tips är att kontakta de som kan dessa regler och lagar, som till exempel Familjens jurist juristbyrå som kan guida dig rätt i den snåriga skogen av allt som gäller för en arbetsför EU-migrant. Annars kan du alltid kontakta kommunen eller höra dig för bland dem som bor i Axviken, för att reda ut vad som gäller.

Naturligtvis är det en fördel att kunna det svenska språket redan när du kommer hit, men det är inget hinder om det inte skulle vara så. För de flesta svenskar kan engelska eller så hjälps man åt för att tolka varandra.

Jobb finns i Sverige, men det gäller att kunna hitta dem. Arbetsförmedlingen i kommunen finns och den kan du besöka om du söker jobb. Det finns dessutom oftast information om hur du kan söka arbete på olika språk som kan underlätta för dig att ta del av det du behöver veta för att kunna söka ett jobb.

Annars finns det andra sätt att hitta ett arbete på, bland annat genom olika tidningar då det finns annonser med olika jobb som du kan söka. Men den bästa källan till att kunna hitta ett arbeta är via nätet och då genom olika sajter som erbjuder dig att anmäla dig som arbetssökande; därefter erbjuder de arbeten efter dina kvalifikationer och kriterier.

Genom att ta del av dessa olika sökfunktioner är det ganska lätt att kunna hitta ett arbete så småningom. Du kan till och med söka arbete redan från det landet du bor i innan du kommer till Sverige, vilket gör att du kanske har ett jobb redan innan du beträder svensk mark!